دکتر وحید دارابی » مشاوره خانواده » زوج درمانی چیست و چه کمکی می کند؟

زوج درمانی چیست و چه کمکی می کند؟

همه ما می دانیم که داشتن ارتباط خوب و صمیمانه به مراقبت نیاز دارد. در صورت بروز مشکل، بهترین کار این است که زوجین به دنبال راهی برای حل مشکلات شان باشند تا از بروز اتفاقات بعدی پیشگیری به عمل آید. اغلب خود ما می توانیم مراقبت هایی را در خصوص روابط مان داشته باشیم. اما گاهی ممکن است علی رغم تلاش مان، نیاز باشد تا فرد متخصص دیگری ما را در راه حل کردن مشکلات مان یاری کند.

متاسفانه بسیاری از زوجین از دنبال کردن مشاوره هایی مانند زوج درمانی دوری می کنند. عدم پذیرش باورهای یکدیگر و عدم برقراری ارتباط احساسی میان زوجین می تواند به مرور شدیدتر شود و به حدی برسد که دیگر تلاش برای حل کردن مشکل اثری نداشته باشد.

بسیاری از افراد بر این باورند که زوج درمانی نمی تواند به رفع مشکل زوجین کمک کند. چنین موردی کاملا اشتباه است. این نوع مشاوره به زمان و مشارکت و تلاش هر دو زوجین بستگی دارد.

عدم اطلاع از محوریت و هدف زوج درمانی، مانع از شرکت در جلسات مشاوره می شود. برخی بر این باورند که زوج درمانی تنها برای مشکلات و مسائل جدی که رابطه را تحت تاثیر قرار داده است، می تواند مفید باشد. این در حالی است که برخی دیگر فکر می کنند قبل از تصمیم به ازدواج باید زوج درمانی را دنبال کنند.

زوج درمانی

زوج درمانی چیست؟

زوج درمانی، نوعی مشاوره است که با هدف بهبود روابط زوجین، حل مشکلات زوجین و درک بیشتر زوجین از ارتباط شان برگزار می شود. با این که جلسات با توجه به شرایط و وضعیت افراد برگزار می شود، اما اصول کلی دارد که عبارت است از:

– تمرکز بر مشکلات موجود
– مشارکت فعال بهترین روانپزشک در بهبود روابط، به جای این که هر فرد جداگانه در بحث شرکت کند
– محوریت جلسات با موضوع حل مشکل
– در نظر گرفتن بهترین راه کار

زوج درمانی معمولا با پرسش پاسخ های استاندارد در خصوص سابقه ارتباط و هم چنین عقاید و باورهای دو نفر آغاز می شود. روانپزشک زوجین را در شناسایی مشکل و یا مشکلات موجود یاری می رساند و سپس اهداف درمان را برای هر دو زوجین شرح داده خواهد شد.

در طول فاز درمان، زوجین دید بهتری نسبت به روابط شان پیدا می کنند و با نقش ها و مسئولیت های یکدیگر بیشتر آشنا خواهند شد. شرکت در این جلسات راهی است برای تغییر در درک احساسات یکدیگر.

 تکنیک های حل مشکلات زناشویی

بسیاری از زوج ها در هنگام ازدواج مشکلی نداشته و بسیار عاشقانه زندگی خود را آغاز می کنند اما در بسیاری از موارد با گذشت زمان مشکلات پدیدار می شود. اما نکته مهم این است که هر دو طرف با تدبیر و منطق نسبت به حل این مشکلات اقدام کنند. همیشه برای مقابله با این مشکلات راه حل هایی وجود دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت

تعیین هدف خود از رابطه

این موضوع باعث می شود شما بدانید آیا می خواهید رابطه صمیمانه برقرار کنید یا خیر. به دنبال رابطه ی دوستانه شما باید انتظارات خود را از شریک زندگی با وی درمیان گذاشته و در مورد آن صحبت کنید. مطرح کردن خواسته ها در صورتی که معقول باشند سبب می شود شریک زندگیتان به عمل کردن به آن ها بپردازد و از ناراحت شدن شما در آینده جلوگیری شود.

اگر انتظارتان منطقی است راجع به آن صحبت کنید

انتظارات شما از همسرتان باید منطقی و قابل قبول باشد. در صورتی که همسر شما تن به خواسته های شما ندهد می توانید با تووضیح او را قانع کنید یا با مراجعه به روانشناس خوب این مشکل را حل کنید. اعتقاد به این باور که تغییر امکان پذیر نمی باشد غیر منطقی است و فرد باید بخاطر همسر خود تغییراتی در زندگی خود ایجاد کند، اما توجه به این نکته مهم است که این تغییرات باید دو طرفه باشد. اگر یکی از طرفین مقدار کمی تغییر کرد طرف مقابل هم باید به همان میزان تغییر کند.

حل مشکل وظیفه هر دو طرف است

در بسیاری از زوج ها این مشکل وجود دارد که فرد مشکلات خود را قبوول نمی کند و مسبب تمام مشکلات را طرف مقابل می داند. این موضوع می تواند به شدت رابطه را تحت تاثیر گذاشته و تخریب کند. فرد باید در قبول مشکلات خود مسئول باشد و نسبت به حل آن ها اقدام کند.

حذف انتقاد زیاد و قضاوت

در بسیاری از موارد افراد به طور مداوم از شریک احساسی خود انتقاد می کنند و این سبب می شود شریک شما احساس کند مطابق میل شما نیست و در نهایت سبب جدایی یا سرد شدن رابطه می شود.

در صورتی که انتقادی در رابطه دارید باید در مرحله ی اول نکات مثبت را به همسرتان یاد آور شوید و سپس از او انتقاد کنید. انتقاد باید دوستانه باشد.
توجه به نکات مثبت همسر می تواند سبب افزایش علاقه در رابطه شود و تاثیری بر ذهن شما می گذارد که بیشتر به نکات مثبت همسرتان بپردازید و از نکات منفی چشم پوشی کنید.

در مقابل تغییرات شریک زندگی خود عکس العمل نشان دهید

زمانی که همسرتان تغییر مطلوب طبق خواسته های شما دارد به آن توجه کنید و همسرتان را تحسین کنید. این عامل سبب می شود همسرتان بیشتر به خواسته های شما تن دهد.

از صحبت کردن درباره ی مشکل دوری نکنید

بسیاری از افراد در هنگام مواجهه با مشکل قهر می کنند و دیگر حاظر به صحبت درباره ی موضوع نیستند. این عامل سبب می شود رابطه سرد تر شود. بهتر است در مواجهه با مشکلات به گفتگو بپردازید و طرفین با پذیرفتن اشتباهاتشان نسبت به تغییر اقدام کنند. نکته مهم این است که در ین مواقع صبور باشید و با آرامش به حل مشکل بپردازید.

نسبت به وظایف خود آگاه و مسئول باشید

هر یک از طرفین باد نسبت به وظایف خود در زندگی مسئول باشند و توقع بی جا از طرف مقابل نداشته باشند. عمل نکردن به وظایف سبب سست شدن بنیان خانواده و بروز مشکلات می شود.

منطقی موضوع را بررسی کنید

همیشه در هنگام مواجهه با مشکلات خودتان را جای طرف مقابل قرار دهید یا اینکه به عنوان یک آدم بی طرف به موضوع نگاه کنید. آنگاه متوجه خواهید شد تمام مشکلات دو طرفه هستند و شما بی تقصیر نیستید. و اگر به این باور برسید که هر عملی عکس العملی دارد راحت تر می توانید مشکلاتتان را حل کنید. اگر در خودتان عیب یابی کنید به حل مشکل پیش آمده کمک خواهید کرد.

خودتان تصمیم گیرنده هستید

در ارتباط با حل مشکلات شما هستید که تصمیم می گیرید نسبت به حل آن بپردازید. مشاوره با یک روانشناس خوب می تواند بسیار کمک کننده باشد اما این در صورتی است که شما هم به حرف روانشناستان گوش دهید و اشتباهاتتان را در رابطه  قبول کنید.

چه افرادی می توانند از مزایای زوج درمانی بهره مند شوند؟

زوج درمانی می تواند برای هر نوع رابطه ای مفید باشد. به عنوان مثال، زوجینی که به تازگی نامزد کرده اند، می توانند از مزایای مشاوره قبل ازدواج بهره مند شوند. حتی زوجینی که چند سال است ازدواج کرده اند نیز می توانند با شرکت در جلسات زوج درمانی به تقویت رابطه خود کمک کنند.

زوج درمانی به حل مشکل و هم چنین پیشگیری از بروز مشکلات بعدی کمک می کند. معمولا در این مشاوره مواردی از قبیل مشکلات مالی، جنسی، ناباروری، سوء استفاده مواد، فاصله عاطفی و مشکلات مزمن سلامتی مورد بررسی و هدف قرار خواهد گرفت.

بیشتر بخوانید=> درمان سریع افسردگی

دکتر وحید دارابی

دکتر وحید دارابی

روانپزشک و مشاور خانواده
موفق به اخذ دیپلم و ورود به دانشگاه علوم پزشکی در سال 1367 و فارغ التحصیل پزشک عمومی در سال 1375 بودند. در ضمن ورود به دوره رزیدنتی روانپزشکی در سال 1381 و موفق به اخذ بورد تخصصی روانپزشکی در سال 1384 شده اند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
ویژگی‌های بهترین زوج درمانگر در تهران

ویژگی‌های بهترین زوج درمانگر در تهران

بهترین زوج درمانگر در تهران باید دارای تخصص و تجربه کافی، صلاحیت علمی، اهداف درمانی مشخص، مهارت و قدرت تشخیص مناسب انواع مشکلات میان زوج باشد. 5 ویژگی بهترین زوج درمانگر در تهران بهترین زوج درمانگر در تهران باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد؟ در این متن به بررسی مهم‌ترین...

نقش والدین در استرس کودکان

نقش والدین در استرس کودکان

همه بچه ها هر از گاهی احساس ترس می کنند. انواع ترس هایی که آنها تجربه می کنند می تواند با افزایش سن تغییر کند. اما اگر ترس‌های خود را از بین نبرند یا نگرانی ‌هایشان برای مدت طولانی ادامه یابد، ممکن است دچار اختلال اضطراب شوند. کودکان مبتلا به اختلالات اضطرابی ممکن است...

افزایش اعتماد به نفس در کودکان با 15 راهکار مفید

افزایش اعتماد به نفس در کودکان با 15 راهکار مفید

اعتماد به نفس در کودکان یکی از نکات مهم برای پیشرفت آن ها در زندگی و رویارویی با مشکلات است. طبق تحقیقات کودکانی که دارای اعتماد به نفس می باشند به راحتی در مقابل مشکلات و سختی ها می توانند دوام بیاورند و راه حل های بهتری را در پیش می گیرند. اعتماد به نفس ناشی از حس...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *