دکتر وحید دارابی » درمان انواع اختلالات » پرخوری عصبی و دلایل آن

پرخوری عصبی و دلایل آن

کسانی که مبتلا به پرخوری عصبی یا بولیمیا هستند غذای بسیار زیادی مصرف می کنند. آن ها سعی می کنند از راه رفتارهای جبرانی مثل استفراغ، قرص های لاغری و ملین ها کالری اضافی را دفع نمایند. در این دوره  احساس خجالت و شرم به شخص دست می دهد که باید برای مدت طولانی این اختلال را پنهان نگه دارد.

اختلال پرخوری عصبی

اشخاصی که پرخوری عصبی دارند چه ویژگی هایی دارند؟

بیشتر افرادی که به پرخوری عصبی مبتلا هستند شرایط روانی یکسانی دارند و اضطراب و استرس در بین آن ها شایع می باشد. این افراد معمولا در متعادل نگه داشتن احساسات خود درگیر مشکل هستند و نمی توانند حد تعادل را نگه دارند. اختلال در تغذیه یا رژیم گرفتن می تواند احتمال مبتلا شدن به بولیمیا را بالا ببرد. گاهی اوقات در بدن به دلیل محرومیت مداوم از غذا تغییراتی به وجود می آید که شخص بعد از پرخوری عصبی مدتی به بی اشتهایی عصبی (آنورکسیا) دچار می شود.

تحقیقات نشان می دهد که میان مغز انسان سالم و بیمار مبتلا به پرخوری عصبی تفاوت های چشمگیری در پردازش های عصبی وجود دارد.

چگونگی ایجاد اختلالات مربوط به تغذیه

پرخوری عصبی که جزو اختلالات تغذیه ای است با انرژی منفی شروع می شود . این اختلال معمولا با تغییرات وزنی همراه می باشد. محدودیت اولیه کالری به طور معمول در پاسخ به عوامل استرس زا مثل شرم از چاقی، قلدری و فشار برای لاغری انجام می شود. گاهی اوقات انرژی منفی می تواند در نتیجه یک بیماری یا سوءاستفاده جنسی به شخص منتقل شود که موجب بی اشتهایی عصبی می شود.

چگونگی ایجاد اختلالات مربوط به تغذیه

حقایق مهم در مورد پرخوری عصبی

  • پرخوری عصبی تا حد زیادی می تواند در باروری زنان مشکل ایجاد کند. بولیمیا به طور مستقیم بر تولید مثل تاثیر می گذارد و در بعضی موارد موجب ایجاد ناباروری می شود.
  • تاثیرات بولیمیا می تواند بر سلامت کل بدن تاثیر بگذارد. بولیمیا سبب مشکلات گوارشی، خشکی پوست، کم خونی و اختلالات کلیوی می شود.
  • توجه داشته باشید در بسیاری از موارد برای درمان بولیمیا باید زمان زیادی صرف شود. بسیاری از افرادی که به این اختلال دچار هستند، باید حتما نزد یک مشاور یا روانشناس بروند.
  • امکان دارد بولیمیا ژنتیکی باشد. در بعضی از موارد پدر و مادر بیمار این مشکل را داشتند.
  • بیشتر افرادی که به این اختلال دچار هستند لاغر نیستند و و اکثر آن ها دارای وزن طبیعی می باشند.
  • معمولا افسردگی به طور همزمان با پرخوری عصبی در شخص ایجاد می شود. در بیشتر مواقع افرادی که افسرده هستند بیشتر از دیگران به این اختلال مبتلا می شوند.
  • بولیمیا یک اختلال عصبی می باشد که خود را فیزیکی نشان می دهد ولی در مغز فرد ایجاد می شود.
  • امکان دارد مردان نیز درگیر پرخوری عصبی شوند. با اینکه بیشتر بیماران را زنان تشکیل می دهد اما مردان بسیاری هستند که این بیماری را دارند.

نشانه های پرخوری عصبی

نشانه های پرخوری عصبی کاملا  محسوس می باشند. اگر از اطرافیان خود، فردی را می شناسید که اکثر اوقات در باشگاه یا دستشویی است، او درگیر رفتارهای جبرانی شده است. شما باید برای اینکه اطمینان بیشتری کسب کنید به علائم دیگر در این شخص توجه کنید.

ترس و نگرانی از افزایش وزن از دلایل اصلی مبتلا شدن به پرخوری عصبی است. در صورتی که شخص دائما از ظاهر خود حرف بزند امکان دارد به اختلالات تغذیه ای مبتلا شده باشد. افرادی که به بولیمیا مبتلا هستند اغلب تنها غذا می خورند. بعضی از بیماران مبتلا به این اختلال به دلیل تلاش برای استفراغ، روی دست خود علائمی از برخورد انگشتان با دندان هایشان دیده می شود. اگر خوب دقت کنید می توانید روی صورت آن ها قرمزی های ناشی از ترکیدن رگ های خونی را مشاهده نمایید. بعد از اینکه پرخوری زیادی کردند، به جهت نیاز شدید به پس دادن کالری ها به دستشویی یا باشگاه می روند.

عوارض بولیمیا

برخلاف بی اشتهایی عصبی، افرادی که به پرخوری عصبی مبتلا هستند دچار کاهش وزن خیلی شدید نمی شوند. اما پس دادن مواد غذایی و پرخوری می تواند عوارضی داشته باشد مانند:

نقص مادرزادی

مرده به دنیا آمدن جنین

سقط جنین

اختلالات کلیوی

نامنظم شدن عادت ماهیانه

پارگی مری از استفراغ زیاد

یائسگی زود هنگام

زخم ها

کاهش فشار خون

کم خونی

نداشتن درک درست

تورم و قرمزی چشم

ضربان قلب نامنظم

پوسیدگی دندان

خشکی پوست

دلیل پرخوری عصبی چیست؟

بهتر است بدانید هنوز به طور قطعی دلیل اصلی پرخوری عصبی مشخص نشده است. ولی چند عامل مشترک می تواند موجب ایجاد اختلالات تغذیه ای شود. این عوامل می تواند محیطی، فرهنگی و ژنتیکی باشد. بعضی از اصلی ترین دلایل اختلال بولیمیا به شرح زیر می باشد:

  • کمبود و نداشتن اعتماد به نفس
  • تصویر ذهنی بسیار منفی از خود
  • فعالیت های که روی ظاهر فرد متمرکز می باشند.
  • داشتن آسیب روحی یا سوءاستفاده های جنسی
  • تغییرات پراسترس در زندگی شخصی

چه افرادی در معرض ابتلا به بولیمیا قرار دارند؟

تحقیقات نشان می دهد، یک درصد از بزرگسالان در مقطعی از زندگی درگیر پرخوری عصبی می شوند. آمارها نشان می دهد زنان بیشتر از مردان درگیر این اختلال می شوند.

ابتلا به بولیمیا

پرخوری عصبی چگونه درمان می شود؟

پرخوری عصبی یا بولیمیا ریشه در نداشتن اعتماد به نفس دارد. نقش روانشناس و مشاور در درمان شخص بسیار اهمیت دارد پس باید با دیدن نشانه های این اختلال خلقی هر چه زود تر به بهترین روانپیزشک تهران مراجعه شود. درمان بولیمیا به طور معمول شامل:

  • قطع کردن دوره پرخوری و پس دادن کالری: خوب است بدانید بخش اصلی درمان بولیمیا شکستن این چرخه زیان آور می باشد. به جای آن فرآیند غذا خوردن طبیعی آغاز می شود.
  • دور نمودن تمام افکار منفی: گام بعدی برای بهبود بیماری بولیمیا، تغییر و شناخت باورهای غیر منظقی در مورد وزن، رژیم غذایی و ظاهر بدن می باشد.
  • حل تمام مشکلات روحی: آخرین قسمت از درمان پرخوری عصبی به بهبود تمام مشکلات روحی مربوط می شود. امکان دارد ریشه اصلی اختلالات تغذیه مشکل روحی باشد. این درمان ها امکان دارد روابط افراد را هدف نهایی خود قرار دهد. به همین علت شامل درمان های رفتاری مناظره ای و رفتاری شناختی می شود. شما می توانید نزد یک روانشناس و مشاور بروید تا بتوانید از این اختلال رها شوید.
دکتر وحید دارابی

دکتر وحید دارابی

روانپزشک و مشاور خانواده
موفق به اخذ دیپلم و ورود به دانشگاه علوم پزشکی در سال 1367 و فارغ التحصیل پزشک عمومی در سال 1375 بودند. در ضمن ورود به دوره رزیدنتی روانپزشکی در سال 1381 و موفق به اخذ بورد تخصصی روانپزشکی در سال 1384 شده اند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
وسواس فکری در کودکان چگونه درمان می‌شود؟

وسواس فکری در کودکان چگونه درمان می‌شود؟

وسواس فکری در کودکان، افکار پیوسته و مزاحمی است که ناخواسته آنان را مشغول می‌کند و باعث اضطراب و استرس می‌شود. عوامل مختلفی همچون سابقه خانوادگی، ژنتیک و محیط، ساختار مغز، کمبود سروتونین در مغز و برخی عفونت‌ها در بروزآن نقش دارند. اگر کودکی دارید که به وسواس فکری...

حمله پانیک از علل تا علائم

حمله پانیک از علل تا علائم

حمله پانیک یک وقوع ناگهانی و شدید از ترس و اضطراب است که فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در این حملات، علائم متنوعی از جمله علائم جسمی و روانی ناراحت کننده به وجود می‌آید. اختلال پانیک می‌تواند به شدت زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار داده و مشارکت در فعالیت‌های روزمره...

معرفی روش‌های درمان اسکیزوفرنی

معرفی روش‌های درمان اسکیزوفرنی

درمان اسکیزوفرنی نیاز به یک رویکرد جامع دارد که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری، درمان با شوک الکتریکی، گفتار درمانی و… است. در این نوشته به بررسی هر یک از رویکردهای درمانی می‌پردازیم. روش‌های درمان اسکیزوفرنی دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری، درمان با شوک...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *