دکتر وحید دارابی » مشاوره و درمان اعتیاد » مهمترین پیامد مصرف مواد در خانمها

مهمترین پیامد مصرف مواد در خانمها

اعتیاد زنان و تجارب زنان از اعتیاد به مواد مخدر و یا الکل با تجربیات مردان معتاد از لحاظ های  مختلف، هم ذهنی و هم جسمی متفاوت است. در حالی که علائم اعتیاد و رفتار سوء مصرف مواد در زنان و مردان بیشتر شبیه به هم است، درک تفاوت های روانی، شرایطی و حتی برخی بیولوژیکی خاص اعتیاد زنان مهم است.

چرا درمان اعتیاد زنان باید متفاوت باشد؟

  • زنان در مقابل مردانی که به مصرف مواد مخدر می پردازد، بیشتر احتمال دارند به مواد مخدر ویا الکل اعتیاد پیدا کنند.
  • زنان در مورد سوءمصرف مواد با قضاوت بسیار شدیدتری از سوی جامعه روبرو می شوند و بنابراین کمتر به دنبال کمک و درمان هستند.
  • اعتیاد زنان با افسردگی، اضطراب و PTSD بسیار بیشتر از اعتیاد مردان است.
  • بیش از 60 درصد از زنان مبتلا به سوء مصرف مواد در کودکی و یا در بزرگسالی تجاوز جنسی را تجربه کرده‌اند.
  • زنانی که از اعتیاد رنج می برند در حلقه اجتماعی خود اغلب در معرض خشونت خانگی یا خشونت اجتماعی قرار می گیرند
  • زنان به الکل و بسیاری از مواد مخدر راحت‌تر واکنش نشان می‌دهند و ممکن است سریع‌تر از مردان معتاد شوند و در مدت زمان کوتاه‌تری دچار عوارض جانبی شدید فیزیکی شوند.  ;iبه عنوان “تلسکوپی” شناخته می شود.

انواع اعتیاد به مواد مخدر در زنان

اعتیاد به مواد مخدر شامل اعتیاد به انواع گوناگونی از این مواد می شود که در ادامه رایج ترین مواد های مخدر و اعتیاد به آن را بررسی می نماییم.

الکل

زنان پیشرفت قابل توجه و سریع‌تری از اعتیاد به مصرف الکل، نسبت به مردان نشان می‌دهند. تصور می شود که این اثر تلسکوپ به دلیل عواملی مانند درصد کمتر آب بدن و متابولیسم کندتر الکل باشد.

تحقیقات همچنین نشان می دهد که زنان بیشتر از مردان به نوشیدن مشروبات الکلی تمایل دارند تا عواطف منفی را از بین ببرند تا اینکه به دنبال تقویت خلق و خوی مثبت باشند.

در نتیجه، زنانی که از وابستگی به الکل رنج می برند، اغلب با مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب همراه هستند.

درمان موفقیت‌آمیز اعتیاد به الکل برای زنان باید یک رویکرد درمانی یکپارچه داشته باشد، به این معنی که باید همه اختلالات مربوط به سلامت روان در کنار اعتیاد مورد توجه قرار گیرد.

شیشه ( متامفتامین کریستال)

اعتیاد به شیشه می تواند تأثیر زیادی در برهم زدن تعادل هورمونی زنان مصرف کننده داشته باشد.  که سم زدایی را به یک چالش شدید جسمی و ذهنی تبدیل می کند و هر گونه درمان اعتیاد به شیشه برای زنان باید با سم زدایی تحت نظارت دقیق و با کمک پزشکی متخصص و بهترین روانپزشک شروع شود.

اعتیاد به شیشه می‌تواند اثرات مخربی بر سلامت روان داشته باشد و بسیاری از زنانی که وارد برنامه‌های درمان اعتیاد به شیشه می‌شوند از اختلالات سلامت روانی مانند افسردگی، اضطراب و PTSD رنج می‌برند. این گونه از زنان اغلب با تجربیات آسیب زا قبل از سوء مصرف مواد مرتبط هستند.

به همین دلیل، در برنامه درمان اعتیاد به شیشه برای زنان باید مشاوره و درمان فشرده که معمولاً  درمان تشخیص دوگانه نامیده می شود، ادغام شود .

هروئین

زنان اغلب به دلیل یک رابطه شروع به مصرف هروئین می کنند. از هر 10 زن مصرف کننده هروئین 9 نفر شریک جنسی مردی دارند که به هروئین معتاد است و از هر 10 نفر 5 نفر برای اولین بار توسط شریک جنسی مرد هروئین تزریق شده اند.

بنابراین بسیار رایج است که زنانی که به دنبال درمان اعتیاد به هروئین هستند، اغلب به طور همزمان با قطع رابطه روبرو می شوند که می تواند بهبودی آنها را پیچیده کند.

بنابراین مهم است که درمان اعتیاد به هروئین برای زنان شامل درمان یکپارچه برای رسیدگی به مسائل اساسی و بار عاطفی اعتیاد به هروئین در کنار پیامدهای پزشکی آن باشد.

حشیش

زنانی که از اعتیاد به حشیش رنج می‌برند، کمتر وارد برنامه درمانی می‌شوند، زیرا اغلب با مصرف مواد مخدر احساس خطر مستقیم نمی‌کنند. اما باید آگاه  بود که این یک اعتیاد است و نباید نادیده گرفته شود.

درمان اعتیاد به حشیش از برخی جهات پیچیده‌تر از اعتیاد به مواد مخدر مانند شیشه و هروئین است، چرا که عوارض جانبی معمولا ذهنی هستند تا فیزیکی.

با این حال تحقیقات نشان داده است که زنانی که به طور مکرر از حشیش استفاده می کنند معمولاً از اختلالات خوردن رنج می برند که می تواند آسیب های فیزیکی قابل توجهی ایجاد کند، بنابراین می توان گفت ارتباط قوی بین پرخوری عصبی و مصرف گل وجود دارد.

از آنجا که حشیش تأثیر عمیقی بر اشتهای مصرف کننده دارد، درمان اختلالات خوردن در کنار این اعتیاد می تواند چالش برانگیز باشد زیرا این دو به طور جدایی ناپذیری به هم مرتبط هستند.

زنانی که برای اعتیاد به حشیش وارد درمان می شوند، عموما علائم فیزیکی شدید ترک را تجربه نمی کنند. با این حال، فشار روانی قطع مصرف آن نباید دست کم گرفته شود و درمان اعتیاد زنان برای باید شامل تمرکز بر درمان شناختی رفتاری (CBT) باشد تا افکار و احساسات مرتبط با رفتار اعتیادآور را شناسایی کند.

عوارض اعتیاد زنان

مشکلات رایج و عوارض اعتیاد زنان و اختلالات سلامت روان عموما شامل موارد زیر می شود:

  • الکل و افسردگی
  • الکل و حملات اضطراب وهراس
  • کوکائین و افسردگی شدید
  • شیشه و اسکیزوفرنی
  • مصرف چند دارو و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
  • حشیش و اختلالات خوردن (بولیمیا و بی اشتهایی)

اثرات تلسکوپ اعتیاد

در حالی که اختلالات مصرف مواد بیشتر در مردان رخ می دهد، تحقیقات نشان می دهد که زنان می توانند سریعتر به اعتیاد مبتلا شوند. این معمولا به عنوان تلسکوپ نامیده می شود. زنان مصرف مواد را متفاوت از مردان تجربه می کنند. مهمتر از همه، زنان با حساسیت بیشتری به مواد مخدر و الکل واکنش نشان می دهند. مقادیر کم‌تر برخی از مواد می‌تواند سریع‌تر منجر به اعتیاد در زنان نسبت به مردان شود. به بیان ساده، اگر زنی شروع به مصرف مواد مخدر کند، احتمال پیشرفت او به اختلال مصرف مواد بیشتر از همتای مرد خود است که به همان میزان مصرف می کند. 

برای اینکه بانوان بهترین شانس را برای دستیابی به بهبودی و درمان داشته باشند، باید درمان اختلالات روان و ترک اعتیاد در کنار یکدیگر صورت گیرد، زیرا این دو مورد اغلب ارتباط نزدیکی با هم دارند.

برنامه توانبخشی زنان باید شامل مشاوره و درمان گسترده، با هدف تعیین اینکه آیا اعتیاد حاصل وضعیت سلامت روان است یا برعکس، باشد.

عوامل خطر اعتیاد زنان

هیچ دلیل واحدی برای اختلال مصرف مواد وجود ندارد، اما عوامل خطری وجود دارد که می تواند بانوان را مستعد ابتلا به اعتیاد کند. برخی از شایع ترین عوامل مؤثر در اعتیاد عبارتند از:

  • سابقه تجاوز و یا هرگونه سوء استفاده جنسی
  • خشونت خانگی
  • تنهایی
  • فشار
  • سابقه خانوادگی مصرف مواد
  • مشکلات روانی موجود
  • منزوی بودن
  • همنشین و دوستان ناخلف
  • مشکلات خانوادگی
اعتیاد در زنان

تحقیقات نشان می دهد که هر چه یک فرد در معرض بیشتر این عوامل خطرباشد، احتمال ابتلا به اعتیاد بیشتر است. فشارهای اجتماعی که بر زنان در رابطه با تعهدات خانوادگی، مسئولیت های کاری و ایجاد تعادل در تعهدات زندگی وارد می شود، استرس را افزایش می دهد که می تواند منجر به اعتیاد شود.

مولفه های هورمونی و ژنتیکی اعتیاد

تعادل هورمون ها و ساختار ژنتیکی زنان نیز آن ها را مستعد ابتلا به اختلال مصرف مواد می کند. هورمون های جنسی، حساسیت زنان را به اثرات برخی داروها افزایش می دهند. تفاوت های فیزیولوژیکی در جنسیت نیز به افزایش خطر اعتیاد کمک می کند. بدن زن دارای آنزیم های معده کمتری است که روند پردازش مواد مخدر و الکل را کاهش می دهد. در نتیجه دوزهای پایین تر این ماده در زنان برای مدت طولانی تری اثر بیشتری دارد. 

کلام آخر

تأخیر در درمان اعتیاد در زنان اغلب منجر به عود بیشتر اثرات منفی و طولانی مدت می شود. 

در سلامت و تندرستی، تفاوت های فاحشی بین زن و مرد وجود دارد. به همین ترتیب، در مورد زنانی که با اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنند نیز چنین حرفی صادق است. علائم، حساسیت و شیوع همگی تحت تاثیر جنسیت قرار دارند. در بیشتر مواقع، زنان به دلیل ترس از انگ و عواقب اعتیاد، از بیان آن و در نهایت دریافت کمک و درمان اجتناب می کنند.  تشخیص زودهنگام و مداخله کلیدی برای مبارزه با اثرات اعتیاد ضروری است.

دکتر وحید دارابی

دکتر وحید دارابی

روانپزشک و مشاور خانواده
موفق به اخذ دیپلم و ورود به دانشگاه علوم پزشکی در سال 1367 و فارغ التحصیل پزشک عمومی در سال 1375 بودند. در ضمن ورود به دوره رزیدنتی روانپزشکی در سال 1381 و موفق به اخذ بورد تخصصی روانپزشکی در سال 1384 شده اند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
 بهترین روش ترک شیشه

 بهترین روش ترک شیشه

بهترین روش ترک شیشه کدام است؟ برای ترک اعتیاد به شیشه از درمان به کمک دارو (MAT)، درمان فردی، به ویژه درمان شناختی-رفتاری (CBT)، گروه درمانی، خانواده درمانی و... استفاده می‌شود. در این نوشته، به بررسی هر یک از این روش‌های درمانی می‌پردازیم. روش ترک شیشه اعتیاد را...

بهترین داروی ترک سیگار کدام است؟

بهترین داروی ترک سیگار کدام است؟

بهترین داروی ترک سیگار کدام است؟ وارنیکلین و بوپروپیون (ولبوترین) دو مورد از بهترین و رایج‌ترین داروهای ترک سیگار که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تایید شده‌اند. در صورتی که به دنبال راهی برای ترک کردن سیگار هستید، پیشنهاد می‌کنیم این نوشته را بخوانید و...

اعتیاد به الکل: علت، علائم و عوارض

اعتیاد به الکل: علت، علائم و عوارض

اعتیاد به الکل، بیماری است که در آن فرد بیش از حد الکل مصرف می‌کند و از نظر جسمی و روانی به آن وابسته است. علت اعتیاد به الکل چیست؟ علائم آن کدامند، عوارض مصرف آن چیست و چه افرادی بیشتر در معرض اعتیاد به آن قرار دارند؟ در این نوشته، به بررسی هر یک از این پرسش‌ها...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *