خانواده تاثیر بسیار مهمی در سلامت روان هر فرد و بخصوص در شکلگیری شخصیت کودک دارد. هرچقدر که خانواده به موفقیت افراد کمک میکند، به همان میزان هم میتواند مشکلاتی را برای فرد بوجود آورد. برای داشتن یک خانواده سالم و شاد، همه افراد باید نهایت تلاش خود را انجام دهند و اگر زمانی دچار بحران شدند و در برقراری ارتباط با همدیگر به مشکل برخورد کردند، از مشاوره خانواده کمک بگیرند.
مشاوره خانواده چیست؟
مشاوره خانواده بخشی از علم روانشناسی است که رفتار اعضای خانواده و نقش آنها را بررسی میکند. تعاملات بین اعضای خانواده را بهتر و تعارضات را کاهش میدهد. برای این کار از تکنیکهای شناخت درمانی، فرد درمانی یا رفتار درمانی استفاده میکند. مشاوره خانواده شامل چند جلسه درمانی است که برای اثرگذاری کامل و درست به طور مرتب و منظم برگزار شود.
کلمه خانواده در خاناوده درمانی، فقط به پیوندهای خونی اشاره نمیکند. هر فردی که نقش حمایتی در مدت زمان طولانی در زندگی یک نفر داشته باشد، شامل مفهوم خانوده است.
انواع تکنیک مشاوره خانواده
تکنینک های مشاوره خانواده انواع گوناگونی دارد که شامل موارد زیر می شود:
- سبک بوون یان
- سیستماتیک سبک
- سبک ساختاری
- استراتژیک سبک
سبک بوون یان
بعضی اوقات شرایط و مشکلاتی در خانواده ایجاد میشود که فرد نمیخواهد دیگر اعضای خانواده را درگیر کند یا بعضی از افراد خانواده تمایلی برای شرکت در جلسات ندارند. در این روش، مشاوره خانواده با فرد مراجعه کننده ارتباط برقرار میکند و از طریق آن مشکلات بین دو اعضای دیگر خانواده را حل میکند. این تکنیک به علت اینکه تاثیر آنچنانی بر افراد غایب نمیگذارد، برای مشاوره دادن مناسب نیست.
سبک سیستماتیک
این سبک تمام اعضای خانواده را شامل میشود. مشاوره خانواده نقش خنثی را بازی میکند. بدین معنی که، از دور رفتار اعضای خانواده را بررسی و روی آنها تاثیر میگذارد. همچنین به صورتی عمل میکند که اعضای خانواده در مسائل و مشکلات خود بصورت عمیقتر درگیر شوند. خانواده درمانی سیستماتیک برای همه رده سنی مناسب است.
سبک ساختاری
خانواده درمانی ساختاری یکی از سبکهای پرطرفدار درمانی است که تعاملات بین اعضای خانواده را بهبود میبخشد. و در واقع این روش بر تقویت سیستم خانواده تمرکز و علاوه بر کنترل والدین، مرزهای مناسبی بین کودک و والدین مشخص میکند.
سبک استراتژیک
در صورتی که خانواده دارای مشکلات زیادی است و برای به نتیجه رسیدن عجله دارد، مشاوره خانواده بهتر است از این سبک استفاده کند. در این روش، درمانگر تکالیف و کارهایی را به اعضای خانواده میسپارد. هدف از این کار، ارزیابی تعامل و برقراری ارتباط اعضای خانواده است.
مشاوره خانواده در چه زمینههایی آموزش دیده است؟
برای اینکه درمانگر بتواند از تکنیکهای درمانی به خوبی استفاده کندو نقش موثرتری داشته باشد، باید از تحصیلات دانشگاهی برخوردار و آزمونهای لازم قبل از شروع بکار از او گرفته شود. به طور کلی، مشاوره خانواده باید حداقل سطح تجربه در درمان بیماریهایی مانند افسردگی، اضطراب، مسائل ارتباطی، ناباروری، مشکلات هویت جنسی یا LGBTQ، سوء مصرف مواد مخدر، مشکلات رفتاری کودک و نوجوان و مشکلات زناشویی داشته باشد
کارهای انجام شده توسط درمانگر یا مشاوره خانواده
- تعامل مراجعهکننده را چه در خانواده چه در جامعه ببیند.
- به مراجعهکنندگان کمک کند تا رفتارهای سالم را جایگزین رفتارهای نادرست کنند.
- به مراجعهکنندگان کمک کند تا بحرانهایی مانند طلاق و مرگ را پشت سر بگذارند.
- علاوه بر تشخیص صحیح اختلالات روانشناختی که در یک خانواده ایجاد شده است، آن را درمان کند.
هدف از مشاوره خانواده
باتوجه به نوع مشکل ایجاد شده در یک خانواده، هدف مشاوره خانواده هم متفاوت خواهد بود. به طور کلی، همه اعضای خانواده برای داشتن یک خانواده سالم و زیبا باید تلاش کنند و در صورت بروز مشکل به مشاوره خانواده مراجعه کنند. مشاوره خانواده به بهبود روابط اعضای خانواده، حل مشکلات خانوادگی کمک میکند. همچنین یک هدف دیگر مشاوره خانواده این است که به اعضای خانواده یاد دهد که بحرانهای ایجاد شده را چگونه درک و مدیریت کند.
به عنوان مثال اگر خانوادهای ترکیبی بود یعنی ناپدری یا نامادری در آن خانواده وجود داشت، هدف خانواده درمانی این است که ارتباط سالم و صحیح بین اعضا را برقرار کند. بعضی اوقات ممکن است افراد با با پدربزرگ یا مادربزرگ خود در یک خانه زندگی کنند و به اصطلاح شکاف نسلی وجود داشته باشد. در این صورت هدف از مشاوره خانواده این است که درمانگر حد و مرزهای سالم بین روابط را برای اعضا تعریف و مشخص کندتا ارتباط آنها با یکدیگر بهبود یابد.
بعضی از خانوادهها ممکن است فقط یک والد داشته باشند یا زوجهای همجنسگرایی باشند که فرزند دارند. در این موارد اعضای خانواده با عوامل بیرونی یعنی اجتماع دچار مشکل میشوند، بنابراین در اینجا هدف درمانگر رفع و برطرف کردن مشکل بین اعضای خانواده نیست، بلکه باید به آنها کمک کنند تا با نگرشهای اجتماعی کنار بیایند.
مزایای مشاوره خانواده یا خانواده درمانی
- کمشدن مشاجرات و مدیریت خشم و بحران
- ایجاد الگو و مرز بری داشتن خانواده پویا و سالم
- ایجاد همدلی در بین اعضای خانواده
- بهبود مهارت حل مساله
به طور کلی، ازز دیگر مزایای مشاوره خانواده میتوان به: دور هم جمعشدن اعضای خانواده بعد از بحران، ایجاد صداقت و تزریق اعتماد بین افراد، کمکردن و دور کردن تنش و استرس در خانواده، بخشیدن اعضای خانواده، ایجاد یک محیط خانوادگی گرم و حمایتی اشاره کرد.
انتخاب مشاوره خانواده خوب
هر زمانی که احساس کردید مشکلات عاطفی و ذهنی اعضای خانواده شما را از هم دور کرده است، با همدیگر صحبت کنید و به یک مشاوره خانواده خوب مراجعه کنید. کلینیک روانشناسی و مشاوره دکتر دارابی همواره آماده پذیرش شما عزیزان است.
قهر طولانی زوجین و راه های رفع عادت قهر کردن
0 دیدگاه