کلینیک ترک دکتر وحید دارابی

دکتر وحید دارابی » درمان انواع اختلالات » حمله پانیک از علل تا علائم

حمله پانیک از علل تا علائم

حمله پانیک یک وقوع ناگهانی و شدید از ترس و اضطراب است که فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در این حملات، علائم متنوعی از جمله علائم جسمی و روانی ناراحت کننده به وجود می‌آید. اختلال پانیک می‌تواند به شدت زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار داده و مشارکت در فعالیت‌های روزمره و تعاملات اجتماعی را به چالش بکشاند.

حمله پانیک از علل تا علائم

دلایل حمله پانیک

علل حملات پانیک می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و اغلب چند عاملی هستند.

1. عوامل بیولوژیکی: برخی عوامل بیولوژیکی می‌توانند خطر ابتلا به حملات پانیک را افزایش دهند. این‌ها شامل ژنتیک، عدم تعادل در مواد شیمیایی مغز (انتقال‌دهنده‌های عصبی) و ناهنجاری‌هایی در نواحی از مغز که مسئول تنظیم پاسخ‌های ترس و اضطراب هستند، می‌شود.

2. عوامل روانی: عوامل روانی نقش به سزایی در بروز حملات پانیک دارند. افراد با سابقه تروما یا رویدادهای استرس زا زندگی مانند سوء استفاده یا از دست دادن، بیشتر مستعد ابتلا به حملات پانیک هستند. علاوه بر این، افرادی که دارای ویژگی‌های شخصیتی خاصی مانند سطح بالای اضطراب هستند بیشتر در معرض ابتلا به حملات پانیک قرار دارند.

3. عوامل شناختی: عوامل شناختی به افکار و باورهایی اطلاق می‌شود که افراد در مورد علائم و احساسات بدنی خود دارند. تفاسیر فاجعه‌آمیز از احساس فیزیکی مانند باور به اینکه ضربان قلب سریع نشان دهنده خطر قریب الوقوع یا حمله قلبی است، می تواند باعث حملات پانیک شود. الگوهای تفکر منفی مانند نگرانی بیش از حد می تواند در بروز حملات پانیک نقش داشته باشد.

4. عوامل محیطی: عوامل محیطی می‌توانند به عنوان محرک حملات پانیک عمل کنند. رویدادهای استرس زا در زندگی، تغییرات عمده زندگی یا استرس مزمن می‌توانند آسیب‌پذیری را در برابر حملات پانیک افزایش دهند. به‌علاوه، برخی موقعیت‌ها یا محرک‌های فوبیا مانند فضاهای بسته، قرار گرفتن در ارتفاعات یا سخنرانی در جمع، می‌توانند حملات پانیک را در افراد مبتلا به فوبیای خاص تحریک کنند.

5. مصرف و ترک مواد: برخی مواد مانند کافئین، نیکوتین و محرک‌ها می توانند حملات پانیک را تحریک یا تشدید کنند. علاوه بر این، ترک موادی مانند الکل، بنزودیازپین‌ها یا برخی داروها نیز می‌تواند باعث ایجاد حملات پانیک شود زیرا بدن با عدم وجود این مواد سازگار می‌شود.

بیشتر بخوانید: درمان اختلالات خواب

علائم حمله پانیک

حملات پانیک معمولا با یک موج ناگهانی و شدید ترس یا ناراحتی مشخص می‌شود که در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد.

علائم فیزیکی

    – ضربان قلب سریع یا تپش قلب

    – درد یا گرفتگی قفسه سینه

    – تنگی نفس یا احساس خفگی

    – تعریق

    – لرزیدن یا لرزش

    – احساس خفگی یا مشکل در بلعیدن

    – حالت تهوع یا ناراحتی شکمی

    – سرگیجه یا سبکی سر

    – گرگرفتگی یا لرز

    – احساس بی حسی یا گزگز

    – احساس جدایی از خود یا واقعیت

بیشتر بخوانید: پارانوئید

علائم حمله پانیک

علائم روانی

    – ترس شدید از از دست دادن کنترل یا دیوانه شدن

    – ترس از مرگ یا عذاب قریب الوقوع

    -احساس غیرواقعی بودن یا جدا شدن از محیط اطراف (شخصیت زدایی یا غیرواقعی شدن)

    – نگرانی شدید یا ترس از داشتن یک حمله پانیک دیگر

    – احساس میل شدید برای فرار یا فرار از موقعیت

علائم شناختی

    – افکار یا مزاحم

    – مشکل در تمرکز یا تمرکز

    – پیش بینی ترسناک حملات پانیک در آینده

    – تفکر فاجعه آمیز، انتظار بدترین نتیجه ممکن

    – احساس خارج از کنترل یا درماندگی

علائم رفتاری

    – اجتناب از مکان ها یا موقعیت های خاص به دلیل ترس از ایجاد حمله پانیک

    – جستجوی اطمینان یا حمایت از دیگران در هنگام حمله

    – بی قراری یا قدم زدن

    – مراقبت بیش از حد، به طور مداوم محیط را برای تهدیدهای درک شده اسکن می کند.

آیا امکان پیشگیری از حملات پانیک وجود دارد؟

آیا امکان پیشگیری از حملات پانیک وجود دارد؟

اگرچه ممکن است نتوان به طور کامل از حملات پانیک جلوگیری کرد، استراتژی ها و رویکردهایی وجود دارد که می تواند به کاهش فراوانی و شدت آن کمک کند

1. درک محرک‌ها: شناسایی و درک محرک‌هایی که می‌توانند منجر به حملات پانیک شوند، گام مهمی است. محرک‌ها می‌توانند از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و شامل موقعیت‌ها، مکان‌ها، افکار یا احساسات فیزیکی خاص باشند. با شناخت این محرک‌ها، افراد می‌توانند اقدامات پیشگیرانه‌ای برای کنترل یا اجتناب از آن‌ها انجام دهند.

2. مدیریت و کنترل استرس: استرس می‌تواند در بروز حملات پانیک نقش داشته باشد. یادگیری و تمرین تکنیک‌های مدیریت استرس، مانند تمرین‌های تنفس عمیق، آرام‌سازی پیشرونده عضلانی و مدیتیشن یا یوگا می‌تواند به کاهش سطح کلی استرس و افزایش انعطاف‌پذیری در برابر محرک‌های هراس کمک کند.

3. ورزش منظم: نشان داده شده است که درگیر شدن در فعالیت بدنی منظم تاثیر مثبتی بر سلامت روان از جمله علائم اضطراب و هراس دارد. ورزش می‌تواند به کاهش استرس و بهبود خلق و خو کمک کند.

بیشتر بخوانید: درمان اضطراب

4. سبک زندگی سالم: اتخاذ یک سبک زندگی سالم که شامل تغذیه متعادل، خواب کافی و اجتناب از مصرف بیش از حد محرک‌هایی مانند کافئین یا نیکوتین است، می‌تواند به رفاه کلی کمک کند و احتمال حملات پانیک را کاهش دهد.

آیا بیماری پانیک خطرناک است؟

حملات پانیک هیچ گونه خطری ندارد و به هیچ عنوان منجر به مرگ نمی شود اما پس این حملات عوارضی را به همراه دارند که این عوارض همواره می  توانند زندگی روزمره فرد را دچار اختلال کنند و بسیار برای فرد آزار دهنده باشند.

عوارض بعد از حمله پانیک

همان طور که گفته شد حملات پانیک با برخی عوارض برای فرد همراه هستند و می توانند مشکلاتی را برای فرد ایجاد کنند.

برخی از عوارض حمله پانیک عبارتند از:

  • ترس از مکان های شلوغ نظیر اتوبوس، مترو
  • فرار از مکان های پر ازدحام
  • عدم انجام فعالیت های روزمره
  • مراجعه مکرر به درمانگاه یا بیمارستان در هنگام بروز حملات پانیک

 چگونه از حملات پانیک رهایی پیدا کنیم؟

در وهله اول برای تشخیص این حملات و آغاز روند درمانی می بایست به بهترین روانپزشک مراجعه نماید. پس از تشخیص روانپزشک، برای درمان این حملات می بایست به انجام برخی اقدامات بپردازید.

برخی از روش های موثر در کنترل حملات پانیک می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خواب خود را تنظیم کنید.
  • به تقویت روابطتان با خانواده و دوستانتان بپردازید.
  • به طور منظم ورزش کنید.
  • تکنیک های آرامش بخش را تمرین کنید.

نحوه درمان پانیک

برای درمان این حملات همواره روانپزشکان از درمان های دارویی و غیر دارویی استفاده می کنند که هر کدام از آنها توسط روانپزشک تعیین می گردد.لازم است بدانید که این روش های درمانی باید به طور مرتب انجام شوند تا شاهده درمان و کاهش این حملات باشید.

هم چنین ممکن است این حملات پس از مدت زمانی دوباره عود کنند که جهت پیشگیری از عود مجدد آن توصیه می شود که به مدت حداقل 1 سال روند درمانی ادامه پیدا کند. اغلب پزشکان در درمان دارویی به تجویز دارو هایی نظیر دارو های ضد افسردگی و مسدود کننده های بتا می پردازند.

نتیجه‌گیری

حمله پانیک به دلایلی همچون عوامل بیولوژیکی، عوامل روانی، عوامل شناختی و… رخ می‌دهد. علائم این بیماری نیز شامل علائم روانی، شناختی، فیزیکی و رفتاری هستند. برای درمان پانیک از دارو و روان درمانی استفاده می‌شود. در متن مقاله، به بررسی این موارد پرداختیم.

دکتر وحید دارابی

دکتر وحید دارابی

روانپزشک و مشاور خانواده
موفق به اخذ دیپلم و ورود به دانشگاه علوم پزشکی در سال 1367 و فارغ التحصیل پزشک عمومی در سال 1375 بودند. در ضمن ورود به دوره رزیدنتی روانپزشکی در سال 1381 و موفق به اخذ بورد تخصصی روانپزشکی در سال 1384 شده اند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
معرفی روش‌های درمان اسکیزوفرنی

معرفی روش‌های درمان اسکیزوفرنی

درمان اسکیزوفرنی نیاز به یک رویکرد جامع دارد که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری، درمان با شوک الکتریکی، گفتار درمانی و… است. در این نوشته به بررسی هر یک از رویکردهای درمانی می‌پردازیم. روش‌های درمان اسکیزوفرنی دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری، درمان با شوک...

افسردگی اساسی چیست و چه علائمی دارد؟

افسردگی اساسی چیست و چه علائمی دارد؟

تشخیص افسردگی اساسی ممکن است سخت باشد. برای تشخیص افسردگی اساسی، یک فرد  نیاز دارد که اغلب پنج یا بیشتر از علائم افسردگی بالینی را در همان بازه زمانی دو هفته ای داشته باشد. علائم باید به قدری شدید باشد که در فعالیت های روزانه مشکل ایجاد کند. علائم ممکن است شبیه مشکلات...

انواع روش‌های درمان اختلالات خلقی [ راه‌های درمان اختلالات خلقی]

انواع روش‌های درمان اختلالات خلقی [ راه‌های درمان اختلالات خلقی]

درمان اختلالات خلقی به منظور بهبود خلق و خوی و کاهش علائم آن‌ها انجام می‌شود. درمان این اختلالات معمولا شامل ترکیبی از روش‌های مختلف است که شامل روان‌درمانی، داروها و ایجاد تغییرات در سبک زندگی است. هدف از این درمان‌ها بهبود کیفیت زندگی فرد، کاهش علائم اختلال و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *