فهرست محتوا
ممکن است این سوال برای شما هم پیش بیاید که در حقیقت بلوغ عاطفی چیست و رسیدن به آن چه اهمیتی دارد؟ در واقع می توان گفت که بلوغ عاطفی یک مرحله رشدی است که اغلب می تواند تاثیرات بسیاری در تمامی مراحل زندگی افراد داشته باشد. در حقیقت که بلوغ عاطفی می توان به معنی شناخت هیجانات درونی باشد.
ما در این مقاله قصد داریم که اطلاعاتی را در خصوص تکامل عاطفی با شما به اشتراک بگذاریم. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
بلوغ عاطفی چیست؟
بلوغ عاطفی به مرحله ای از رشد انسان گفته می شود که در آن شخص قادر است عواطف و احساسات خود را کنترل و مدیریت کند و آن ها را بشناسد.
فردی که به تکامل عاطفی رسیده باشد می تواند احساسات و عواطف بقیه افراد را هم به خوبی درک کند.
تکامل عاطفی مرحله ای است که فرد به شناخت کاملی از عواطف خود برسد و بتواند آن را تحت کنترل خود درآورد.
تکامل عاطفی، تعیین کننده ی میزان سازگاری شخص با شرایط دشوار در هنگام بروز آن می باشد.
اهمیت بلوغ عاطفی
بلوغ عاطفی باعث می شود فرد در زندگی خود تصمیم هایی که بیش از تحت تاثیر احساسات هستند را نگیرد و بتواند در مواقع ایجاد بحران در زندگی تصمیم عقلانی بگیرد. بلوغ عاطفی عامل بسیار مهمی در داشتن احساس رضایت از زندگی و رسیدن به زندگی ایده آل می باشد.
تکامل عاطفی زمانی اتفاق می افتد که فرد بتواند به درک صحیحی از خود و ارتباطات اجتماعی خود برسد و نحوه درست بروز احساسات و پاسخ به شرایط های مختلف پیرامون خود را یاد گرفته باشد.
تکامل عاطفی، به معنای توانایی پذیرش افراد و مشکلات بدون تغییر دادن آن ها و به همان گونه که هستند می باشد.
بیشتر بخوانید=> تحریک الکتریکی مغز با tDCS
۵ نشانه اصلی بلوغ عاطفی
پذیرش شکست
در زندگی اتفاقاتی رخ می دهد که می تواند سبب یاس و ناامیدی در یک فرد گردد. در این زمان است که آن فرد با پذیرش آن رویداد تلخ و نگاه واقع گرایانه سعی می کند آن مشکل را حل کند و احساسات خود را به درستی بروز دهد. شخصی که به بلوغ عاطفی رسیده باشد احساسات بد و منفی را تجربه می کند ولی نمی گذارد این احساسات منفی روی عواطف او و تصمیماتش تاثیر بگذارد.
پذیرش مسئولیت
شخصی که به بلوغ عاطفی رسیده است مسئولیت کارهای خود را در زمینه مسائل فردی و اجتماعی می پذیرد و با پذیرش این که زندگی او تحت تاثیر تصمیماتی است که خود او در زندگی اتخاذ کرده است و در زمان رخ دادن اتفاقی ناخوشایند یا اشتباه خود و دیگران را سرزنش نمی کند و مشکلات به وجود آمده را گردن دیگران نمی اندازد و اشتباهات خود را می پذیرد.
قضاوت نکردن
اشخاصی که به بلوغ عاطفی می رسند می پذیرند که انسان ها را با تفاوت هایی که دارند قبول کنند و به عقاید و نظرات آن ها احترام بگذارند و آن ها را قضاوت نکنند و انعطاف پذیری داشته باشند. قضاوت کردن باعث آسیب رسیدن به دیگران و حتی خود فرد می شود.
احساس رضایت از زندگی
افرادی که به بلوغ عاطفی می رسند از زندگی خود احساس رضایت دارند و به همین دلیل انسان هایی شاد و خوش مشرب هستند و به دلیل احساس رضایت از زندگی، در ارتباطات خود با دیگران این احساس شادی را منتقل می کنند و این احساسات سبب می شود که افراد زیادی خواهان ارتباط با این گونه افراد باشند.
داشتن اعتماد به نفس
فردی که به بلوغ عاطفی می رسد وابسته به تعریف و تمجید دیگران نیست و خودش را به طور واقع گرایانه، آنطور که هست، باور دارد و دارای عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی است. همچنین نیازمند تایید دیگران برای رسیدن به پیشرفت ها و موفقیت هایش نیست و متکی به عملکرد خودش می باشد.
انعطاف پذیری
داشتن انعطاف پذیری در افرادی که به بلوغ عاطفی رسیده اند سبب می شود که خود را با تغییرات و شرایط مختلف سازگار کنند. انعطاف پذیری، فرد را برای روبرو شدن با موقعیت ها، اشخاص و مکان های مختلف آماده می کند.
با انعطاف پذیری می توان زندگی رضایت بخشی را تجربه کرد.
از دیگر ویژگی افرادی که به تکامل عاطفی رسیده اند می توان به مدیریت خشم، تحمل تنش، ابراز محبت، پذیرش واقعیات زندگی، انتقاد پذیری و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید=> بهترین روانپزشک تهران
افراد در چه سنی به بلوغ عاطفی می رسند؟
رسیدن به تکامل عاطفی مختص سن خاصی نیست و فرد با توجه به شرایط محیطی زندگی، سبک زندگی، تجربیات و … در هر سنی قابلیت این را دارد که به تکامل عاطفی برسد. به عنوان مثال ممکن است فردی در سنین جوانی باشد ولی به بلوغ عاطفی رسیده باشد.
چگونه به بلوغ عاطفی برسیم؟
رسیدن به تکامل عاطفی تحت ثاثیر عواملی مانند روابط اجتماعی، محیط زندگی و تحصیل، آموزش و … می باشد و امری اکتسابی است که فرد با آموزش های روانشناختی مانند کنترل هیجانات، کنترل عصبانیت و خشم، مهارت های ارتباطی، مهارت در حل مسئله در موقعیت های بحرانی، انتقاد پذیری، پذیرفتن واقعیت می تواند به آن دست پیدا کند .
برخی از مواردی که بلوغ عاطفی را بهبود می بخشند عبارتند از :
- ارزیابی کردن روابط اجتماعی
- پرهیز کردن از تفکرات غیر واقع گرایانه
- پذیرش خود همان گونه که هستیم
- اجتناب از خود خواهی
- اجتناب از مقصر دانستن دیگران در مشکلات زندگی
- تحمل کردن آسیب و درد
- صداقت داشتن با خود
- پذیرش اشتباهات
- روبرو شدن با احساس گناه
- رها شدن از وابستگی ها
- پذیرش مسئولیت شخصی
- پذیرش واقعیت ها
بیشتر بخوانید=> افسردگی و علائم آن
0 Comments