دکتر وحید دارابی » مشاوره روانشناسی » پرخاشگری چیست و چه علائمی دارد؟

پرخاشگری چیست و چه علائمی دارد؟

 پرخاشگری بر اساس روانشناسی اجتماعی، هر رفتار یا عملی را توصیف می کند که هدف آن، آسیب رساندن به شخص یا حیوان یا آسیب رساندن به اموال فیزیکی باشد. شناخت راه‌ هایی که نشان دهنده پرخاشگری است، می‌تواند به شما کمک کند تا در کنار خشم و هر احساس دیگری که ممکن است در آن نقش داشته باشد، برای مقابله با آن گام بردارید.

در این مقاله به بررسی پرخاشگری و چگونگی کنترل آن می پردازیم.

تفاوت پرخاشگری با خشونت

 شما اغلب با “پرخاشگری و خشونت” روبرو می شوید که به عنوان یک اصطلاح جدانشدنی در کنار هم قرار گرفته اند. درست است که رفتار پرخاشگرانه و خشونت اغلب با هم منطبق هستند، اما در واقع دو چیز متفاوت هستند.

 خشونت به پرخاشگری شدید بدنی اشاره دارد که هدف آن ایجاد آسیب جدی است. به بیان دیگر، پرخاشگری همیشه شامل خشونت نیست، اما خشونت همیشه شامل رفتار پرخاشگرانه است.

پرخاشگری
خشونت

 مثلا در جریان دعوا با برادرت هنگامی که عصبانی می شوی و کتابت را با ناراحتی در اتاق پرت می کنی، نمی خواستی او را بزنی، اما کتاب به سرش می کوبد و کبودی بر جای می گذارد.  این یک عمل پرخاشگری فیزیکی خواهد بود، اما نه لزوماً خشونت.

 از سوی دیگر، اگر برادرتان را به سمت دیوار هل دهید و سپس با هدف آسیب رساندن به او ضربه بزنید، این یک عمل خشونت آمیز خواهد بود.

 رفتار پرخاشگرانه فقط مرزهای اجتماعی را نقض نمی کند.  همچنین می‌تواند بر روابط تأثیر بگذارد و حتی عواقب قانونی داشته باشد.

 چند نمونه از اعمال تهاجمی:

  • اعمال خشونت فیزیکی
  • فریاد، فحش دادن و زبان تند
  • شایعه پراکنی در مورد یک همکلاسی
  • شکستن عمدی لیوان مورد علاقه هم اتاقی خود
  • آسیب به لاستیک های ماشین همکارتان

انواع پرخاشگری

 پرخاشگری معمولا به دو دسته پرخاشگری تکانشی و پرخاشگری ابزاری تقسیم می شود.

 پرخاشگری تکانشی

 این نوع رفتار پرخاشگرانه که به عنوان پرخاشگری عاطفی نیز شناخته می شود، مستقیماً از احساساتی که شما در آن لحظه تجربه می کنید، نشات می گیرد. در عوض ممکن است غیرقابل کنترل به نظر برسد یا تصور کنید که از هیچ جا نشات نمی گیرد.
 اگر نمی توانید به شخص یا چیزی که شما را ناراحت می کند دسترسی پیدا کنید، ممکن است این رفتار پرخاشگرانه را به سمت چیزی یا شخصی که می توانید به آن دسترسی داشته باشید، از جمله خودتان، هدایت کنید.

 نمونه هایی از پرخاشگری تکانشی


 یکی از همکلاسی‌ ها دقیقاً کتاب مورد نیاز شما برای تحقیق را از سبد خرید کتابخانه می‌گیرد. وقتی آنها برای استفاده از سرویس بهداشتی خارج می شوند، شما برای گرفتن کتاب به آن طرف می روید و دکمه روشن/خاموش را روی رایانه آنها می زنید تا کارشان را مختل کنید.


 اولین باری که شخصی را ملاقات می کنید، یک ساعت گران قیمت به شما می دهد.  این هدیه باعث ناراحتی شما می شود، بنابراین آن را با عذرخواهی پس می دهید و می گویید نمی توانید آن را بپذیرید.  آنها با انداختن آن روی زمین و پا زدن روی آن واکنش نشان می دهند.

پرخاشگری ابزاری

 این نوع رفتار پرخاشگرانه که به عنوان پرخاشگری شناختی نیز شناخته می شود، شامل برنامه ریزی و قصد است که معمولاً برای رسیدن به یک خواسته یا هدف خاص است.
 همه پرخاشگری ها شامل درجه ای از قصد آسیب رساندن به کسی است که نمی خواهد آسیب ببیند.  اما اعمال پرخاشگرانه ابزاری عموماً مستلزم محاسبه و هدف بیشتری است، بدون هیچ گونه از دست دادن کنترل.

 نمونه هایی از پرخاشگری ابزاری


 شما به تازگی برای ترفیع در محل کار خود درخواست داده اید، زمانی که می شنوید که مدیر، یکی دیگر از همکاران شما را تشویق می کند که برای این امر پیشنهاد دهند و می گوید که آنها بسیار مناسب هستند.  شما آن موقعیت را می‌خواهید، بنابراین به چند نفر می‌گویید که متوجه شده‌اید همکار در دفترشان مشروب می‌نوشد، به این امید که این شایعه به گوش مدیرتان برسد.


 نوجوان شما می پرسد که آیا می تواند 40 دلار برای خرید یک بازی ویدیویی داشته باشد؟  شما پولی برای پرداخت ندارید، پس می گویید نه.  به نظر می رسد پاسخ شما را قبول دارند.  اما روز بعد، در حالی که نمی توانید کیف پول خود را پیدا کنید، برای خرید مواد غذایی آماده می شوید. در نهایت، در سطل زباله پیدا می‌شود، در حالی که پول نقد شما از بین رفته و کارت‌ هایتان تکه تکه خرد شده‌ اند.

 شناخت علائم پرخاشگری

 همانطور که ممکن است متوجه شده باشید، رفتار پرخاشگرانه می تواند اشکال مختلفی داشته باشد.

گاهی اوقات بیشتر پنهانی و ظریف است تا آشکار و مستقیم.  بنابراین، شما حتی ممکن است متوجه نشوید که برخی از رفتارها به عنوان پرخاشگری به حساب می آیند.

 پرخاشگری اغلب شامل آسیب فیزیکی یا کلامی است، اما می تواند شامل اجبار نیز باشد در ادامه به بررسی علائم و چگونگی بروز پرخاشگری می پردازیم.

  هر چیزی که باید درباره بلوغ عاطفی بدانید!!

علت بروز رفتار پرخاشگرانه

 ممکن است متوجه رفتار پرخاشگرانه شوید زمانی که:

  • احساس تحریک پذیری، عصبانیت، بی حوصلگی یا بی قراری می کنید
  • همه چیز بر وفق مراد شما نیست
  • شما معتقدید که کسی با شما ناعادلانه رفتار کرده است
  • احساسات شما غیر قابل کنترل است
  • در یک موقعیت، طاقت فرسا یا ناراحت کننده قرار دارید.
علت بروز رفتار پرخاشگرانه

بهترین روانپزشک در تهران

دکتر وحید دارابی

دکتر وحید دارابی

روانپزشک و مشاور خانواده
موفق به اخذ دیپلم و ورود به دانشگاه علوم پزشکی در سال 1367 و فارغ التحصیل پزشک عمومی در سال 1375 بودند. در ضمن ورود به دوره رزیدنتی روانپزشکی در سال 1381 و موفق به اخذ بورد تخصصی روانپزشکی در سال 1384 شده اند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
وسواس فکری در کودکان چگونه درمان می‌شود؟

وسواس فکری در کودکان چگونه درمان می‌شود؟

وسواس فکری در کودکان، افکار پیوسته و مزاحمی است که ناخواسته آنان را مشغول می‌کند و باعث اضطراب و استرس می‌شود. عوامل مختلفی همچون سابقه خانوادگی، ژنتیک و محیط، ساختار مغز، کمبود سروتونین در مغز و برخی عفونت‌ها در بروزآن نقش دارند. اگر کودکی دارید که به وسواس فکری...

موثرترین دارو برای درمان حملات پانیک

موثرترین دارو برای درمان حملات پانیک چیست؟ از داروهای مختلفی مانند مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)، بنزودیازپین‌ها، مهارکننده‌های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs) و  مسدود کننده‌های بتا برای درمان حملات پانیک استفاده می‌شود....

ویژگی‌های بهترین زوج درمانگر در تهران

ویژگی‌های بهترین زوج درمانگر در تهران

بهترین زوج درمانگر در تهران باید دارای تخصص و تجربه کافی، صلاحیت علمی، اهداف درمانی مشخص، مهارت و قدرت تشخیص مناسب انواع مشکلات میان زوج باشد. 5 ویژگی بهترین زوج درمانگر در تهران بهترین زوج درمانگر در تهران باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد؟ در این متن به بررسی مهم‌ترین...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *