فهرست محتوا
افسردگی از جمله بیماری ها و اختلالات روحی و روانی است که در دسته بیماری های شایع روانی در مردان و زنان محسوب می شود. این بیماری حتی در کشور های پیشرفته و مدرن نیز درصد مبتلایان بالایی را به خود اختصاص داده است.
بسیاری از افراد علیرغم اینکه در این حالت روانی به سر می برند اما گاها حتی خودشان متوجه این نیستند که دقیقا حالت روانی ای که تجربه می کنند چیست.
بنابراین در ادامه تلاش می کنیم که علل زمینه ساز افسردگی و نیز علائم و نشانه های آن را برشمریم. در پایان نیز به روش های درمان افسردگی در مردان خواهیم پرداخت.
مهم ترین علائم و نشانگان بیماری افسردگی در مردان
تشخیص افسردگی اولین قدم برای درمان موفق می باشد. از جمله مهم ترین علائم بیماری افسردگی در مردان به صورت ذیل می باشد:
- احساس اندوه
- اشک ریختن
- نداشتن لذت؛ در واقع تمام مسائلی که در گذشته به عنوان عوامل لذت آور و خوش حال کننده بودند هیچ تاثیری در مردان ندارند و برایشان هیجانات در پی ندارد.
- وزن کم کردن
- وزن زیاد کردن؛ هم کاهش وزن و هم افزایش وزن هر دو می تواند به عنوان عارضه ای غیر عادی تلقی شود. یکی از عوامل موثر در این عوارض افسردگی می باشد.
- استرس و اضطراب
- عدم تمرکز
- احساس گناه
- احساس پوچی
- دوری از محیط خانودگی و اجتماعی و یا بدون توقف کار کردن
- داشتن کنترل آزار دهنده در خانواده؛ در واقع این مردان به طور غیر عادی همسر یا کودکان خود را کنترل می کنند که بسیار آزارنده است.
- خشونت و رفتارهای خشن در روابط جنسی؛ اینان حتی در روابط جنسی خشونت خرج می کنند که قبل از آن بی سابقه بوده است.
- قصد خود کشی؛ مهم ترین و اصلی ترین علائم افسردگی در مردان اقدام یا تصمیم به خودکشی است. مردان نسبت به زنان احتمال بیشتری وجود دارد که در دوران افسردگی به فکر خودکشی بیفتند. این مساله شاید بدین موضوع باز می گردد که کم حرف تر هستند و بیشتر در خود فرو می روند. بنابراین تخلیه روانی شان در نهایت شاید در خود کشی رخ دهد.
- مصرف الکل و مواد مخدر در افسردگی در مردان نسبت به زنان بیشتر است.
- البته این نکته را در نظر داشته باشید که مردان همه این علائم را باهم و یکجا تجربه نمی کنند و ممکن است که برخی از این علائم در آنها بروز و ظهور داشته باشد.
علل افسردگی در مردان
عوامل مختلفی در بروز افسردگی مردان نقش دارند. از جمله مهم ترین عللی که در ایجاد افسردگی در مردان اثر گذارند از این قرار است:
- مشکلات خانوادگی
- مشکلات اقتصادی و شغلی
- تجربه شکست عشقی
- تجربه از دست دادن و فقدان یکی از عزیزان
- فشار روانی در بد ترین شرایط زندگی
- استرس و اضطراب زیاد
- جدا شدن از همسر
افسردگی برای مردان چه خطراتی در پی دارد؟
از مهم ترین خطرات افسردگی در مردان دارد این است که مردان نسبت به زنان رغبت کمتری برای صحبت کردن دارند از این رو دائما این فرآیند را در خودشان پنهان می کنند.
پنهان کردن در طولانی مدت می تواند موجب آسیب های جدی تر روحی باشد. از مهم ترین خطراتی که مردان افسرده با آن روبرو هسند احتمال خودکشی کردن است.
بنابراین توصیه می کنیم که زمانی که همسر، برادر یا پدرتان به افسردگی مبتلا هستند به طور معقولانه رفتار کنید و تلاش کنید آنها را تنها نگذارید.
البته مداخله بیش از حد در تنهایی شان نیز می تواند آسیب زا باشد.
درمان افسردگی مردان
از مهم ترین مسائلی که در زمینه افسردگی مردان وجود دارد این است که مردان نسبت به طی کردن پروسه ی درمان مقاومت بیشتری نسبت به زنان دارند. از این رو درمان افسردگی آقایان قدری پیچیده تر و دشوار تر خواهد شد. اما در حالت کلی اگر بخواهیم که مردی را درمان کنیم دو روش عمده برای درمان وجود دارد:
رفتار درمانی
مهم ترین و کارآمد ترین روش برای درمان افسردگی مردان این است که به روانپزشک متخصص مراجعه کنند و جلساتی را نزد اینان به روان درمانی بپردازند. در رفتار درمانی تلاش بر این است نگاه مردان تغییر کند و نیز رفتارهایی به آنان توصیه می شود که قدری از انفعال خارج شوند و زندگی عادی را تجربه کنند.
دارو درمانی
دارو درمانی نیز از دیگر راههای درمانی است که در کنار رفتار درمانی بکار گرفته می شود تا روند درمان را تسریع بخشد. داروهایی که برای افراد تجویز می شود حتما باید از سوی روانپزشک تجویز گردد تا موجب آسیب های دیگر نگردد.
نکته آخر
در پایان مهم ترین توصیه ای که داریم این است که برای انجام روند تشخیص و درمان بیماری افسردگی به روان پزشکانی مراجعه کنید که در این زمینه ها تخصص و توانمندی های زیادی دارند.
بهترین اقدامی که در زمان افسردگی می توان انجام داد این است که در اولین فرصت به بهترین روانپزشک مراجعه کنید و از راهنمایی ها و مشاوره های وی بهره مند شوید.
خوشبختانه در سطح کشور و در مراکز مختلف درمانی بهترین روانشناسان و روان پزشکان در حالت خدمت رسانی به هموطنان مان هستند و می توانند بهترین و موفق ترین پروسه های درمانی را برای آنان رقم بزنند.
0 دیدگاه