فهرست محتوا
انواع اختلالات روانی گاها برای اشاره ب مواردی که به عنوان اختلالات روانی شناخته میشوند، به کار میرود. از نظر روانشناسان و روانپزشکان اختلالات روانی الگوهایی از علائم رفتاری یا روانی هستند که جنبه های مختلف زندگی را تحت تاثیر قرار میدهند. این اختلالات منجر به ایجاد پریشانی در شخص دارای این علائم میشوند.
انواع اختلالات روانی چیست
لیست زیر به انواع اختلالات روانی اشاره دارد:
اختلالات تکوین عصبی از انواع اختلالات روانی
این اختلالات در دوران نوزادی، کودکی یا بزرگسالان تشخیص داده میشود. این اختلالات شامل موارد زیر میشود:
کم توانی ذهنی انواع اختلالات روانی
این اختلال که گاهی تحت عنوان اختلال تکوینی ذهنی از آن یاد میشود، قبلا به عنوان عقب ماندگی ذهنی مطرح میشد. این نوع اختلال رشد از پیش از 18 سالگی آغاز میشود و با نقص عملکرد های ذهنی و رفتار های متناسب با آن ها مشخص میشود. محدودیت های عملکرد های ذهنی اغلب با کمک تست های ضریب هوشی مشخص میشوند و ضریب هوشی پایین تر از 70 اغلب نشانگر وجود محدودیت است. رفتار های انطباقی و مهارت های عملی و روزمره مانند خود مراقبتی، تعامل اجتماعی و مهارت های زندگی را شامل میشود.
تاخیر کلی رشد
این تشخیص در مورد ناتوانایی های رشدی کودکان زیر 5 سال سن صدق میکند. این تاخیر ها مربوط به مهارت های شناختی، عملکرد اجتماعیی، گفتاری، زبانی و حرکتی است. این موضوع عموما به عنوان تشخیص موقت برای کودکانی مطرح میشود که هنوز خردسال هستند و آزمون آی کیو آن ها استاندارد است. هنگامی که کودکان به سن و سالی رسیدند که قادر به انجام یک تست هوش استاندارد باشند، ممکن است وجود ناتوانی ذهنی در آنها تشخیص داده شود.
اختلالات ارتباطی
این اختلالات مواردی هستند که توانایی عملکرد، درک یا تشخیص زبان و گفتار را تحت قرار میدهند. DSM-5 چهار نوع مختلف از اختلالات ارتباطی را مشخص میکند: اختلال زبان، اختلال صدای گفتار، اختلال فصاحت گفتار( لکنت زبان) و اختلال ارتباط اجتماعی(عملی).
اختلال طیف اوتیسم
این اختلال با نقایص دائمی تعامل و ارتباطات اجتماعی در جنبه های مختلف زندگی و همچنین الگوهای رفتار های محدود و تکراری مشخص میشود. DSM بیانگر این است که علائم اختلال طیف اوتیسم باید در دوره اولیه رشد وجود داشته باشد و این علائم باید در جنبه های مهم زندگی از جمله عملکرد اجتماعی و شغلی اختلال قابل توجهی ایجاد میکند.
اختلال بیش فعالی – کمبود توجه ADHD
ADHD با بروز دائمی بیش فعالی-تکانشگری و یا کم توجهی که با انجام کار ها، در تداخل است و خود را در دو یا چند موقعیت مانند خانه، محل کار، مدرسه و موقعیت های اجتماعی نشان میدهد مشخص میشود. چندین مورد از این علائم باید قبل از سن 12 سالگی وجود داشته باشد و این علائم باید اثرگذاری منفی بر فعالیت های اجتماعی، شغلی یا دانشگاهی داشته باشند.
اختلال دو قطبی از انواع اختلالات روانی
تشخیص اختلال دوقطبی با وجود تغییر خلق و خوی و همچنین تغییر در فعالیت و سطح انرژی صورت میگیرد. این اختلال شامل تغییرات احساسی بین حالت های سرخوشی و دوره های افسردگی است. چنین حالت های سرخوشی میتواند به عنوان شیدایی(مانیا) یا نیمه شیدایی(هیپومانیا) تشخیص و اعلام شود.
شیدایی
این حالت با دوره مشخصی از حالات سرخوشی، خوشحالی و تحریک پذیری و افزایش فعالیت و انرژی خود را نشان میدهد. گاهی اوقات این دوره های شیدایی با احساس پریشانی، تحریک پذیری و اعتماد به نفس بیش از حد مشخص میشوند. افرادی که تحت دوره شیدایی قرار میگیرند، مستعد انجام فعالیت هایی هستند که ممکن است عواقب منفی دراز مدتی مانند قمار و ولخرجی را نیز داشته باشد.
افسردگی
این دوره با احساس افسردگی یا بدخلقی همراه با عدم علاقه به انجام کارها قابل تشخیص اند و ممکن است احساس گناه، خستگی و عصبانیت را نیز در برگیرند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی در طول افسردگی ممکن است علاقه خود از نسبت به انجام فعالیت هایی که پیش از این از آن ها لذت میبردند از دست بدهند، مشکلات خواب داشته باشند و یا حتی به خودکشی دست بزنند.
بیشتر بخوانید: انواع افسردگی
اختلالات اضطرابی
اختلالات اضطرابی مواردی هستند که با ترس بیش از حد و مداوم، نگرانی، اضطراب و اختلالات رفتاری مرتبط با آن تشخیص داده میشوند. ترس واکنش احساسی به یک تهدید است، چه آن تهدید واقعی باشد و چه تصور شوند. اضطراب پیش بینی تهدیدی است که ممکن است در آینده روی دهد.
اختلالات مربوط به استرس
ضربه روحی و اختلالات ناشی از عوامل استرس زا قرارگیری در معرض یک واقعه استرس زا یا آسیب زا را شامل میشوند. اختلال استرس با وجود اضطراب تا یک ماه از مواجهه با حادثه، خود را نشان میدهد. فجایع طبیعی، جنگ، تصادف و شاهد مرگ بودن از جمله نمونه های حوادث ناگوار هستند.
اختلالات گسستگی
مشکل در گسستگی اختلالات روانشناختی هستند که منجر به گسست یا وقفه در جنبه های آگاهی، از جمله هویت و حافظه میشود.
اختلالات تغذیه ای
سوء تغذیه با نگرانی های وسواسی در مورد وزن و الگوهای تغذیه ای مخرب که دارای تاثیر منفی بر سلامت روح و جسم هستند، خود را نشان میدهند. در این نوشته در مورد علائم اختلال خوردن صحبت کردیم. اختلالات در تغذیه غذایی که پیش از این برای تشخیص در دوران نوزادی و کودکی استفاده میشدند، در انواع اختلالات در تغذیه ای DSM-5.8 قرار میگیرند.
اختلالات خواب
مشکل در خوابیدن شامل وقفه هایی در الگو های خواب هستند که منجر به پریشانی و تاثیر بر عملکرد روز میشوند. در این نوشته توضیح دادیم که علت اختلال در خواب چیست.
نتیجه گیری
در این مقاله شما را با مهم ترین اختلالات روانی آشنا کردیم تا با استفاده از آن بتوانید اگر احساس کردید یکی از این اختلال را دارید به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید.
0 Comments